تاثيرات منطقه ای و داخلی بحران بلوچستان
پنج شنبه 31 اوت 2006 - 09 شهریور 1385
ببرک احساستهيه کننده و گرداننده بحث هفته
تظاهرات ضد دولتی در پاکستان، به دنبال کشته شدن نواب اکبر بوگتی
نيروهای امنيتی پاکستان، يکشنبه گذشته (27 آگست)، نواب اکبر بوگتی، يک رهبر با نفوذ قبيله ای بلوچستان را در جنوب غرب اين کشور، در جريان يک نبرد مسلحانه کشتند.
نواب اکبر بوگتی، از رهبران جنبش طرفداری از خودمختاری سياسی بلوچستان پاکستان، در مخفيگاهش در مناطق کوهستانی بلوچستان کشته شد.
بحث هفته در اين مورد را بشنويد
آقای بوگتی، در جريان شورش دراز مدت قبايل بلوچ، با نفوذ ترين رئيس قبيله در منطقه محسوب می شد که رزمندگان اختصاصی خودش را داشت.
آقای بوگتی حکمران منطقه بود ولی در طی سالهای اخير او با دولت پاکستان در مورد مسئله دريافت عوارض و نيز حقوق ملی، درگيری پيدا کرده و به صورت رهبر ملی گرايان بلوچ درآمده بود.
نواب اکبر بوگتی در سالهای اخير با دولت پاکستان در مورد مسئله دريافت عوارض و نيز حقوق ملی، درگيری پيدا کرده و به صورت رهبر ملی گرايان بلوچ درآمده بود
بلوچستان فقيرترين ايالت پاکستان محسوب می شود و دولت اسلام آباد اکنون در نظر دارد تسهيلات و تجهيزات بندر گوادر را افزايش داده و با احداث يک شاهراه، اين منطقه را به افغانستان و کشورهای آسيای ميانه متصل کند.
با اجرای اين پروژه ها، بلوچستان اهميت تازه ای هم برای پاکستان و هم ديگر کشورهای منطقه پيدا کرده است و مشکل از همين جا شروع می شود.
برای ده ها سال، ملی گرايان بلوچ از دولت مرکزی در اسلام آباد انتقاد کرده و دولت را متهم می کردند که به رفاه ايالت بلوچستان توجهی نداشته است.
طرفداران خودمختاری بلوچستان، دولت مرکزی پاکستان را متهم می کنند که سهم منصفانه ای از عوايد حاصل از منابع طبيعی اين ايالات را به طرح های محلی اختصاص نمی دهد.
آنان می گويند که دولت درآمد گاز طبيعی و ديگر منابع اين ايالت را ضبط کرده و مقدار بسيار جزيی از اين درآمد را به بلوچستان اختصاص داده است.
کشته شدن اکبر بوگتی، بلوچستان را به آشوب کشيد
طرفداران نواب اکبر بوگتی بخاطر قتل وی، دو هفته عزای عمومی اعلام کرده اند.
در ساير شهر های پاکستان نيز در اعتراض به کشته شدن اکبر بوگتی واکنش های شديدی نشان داده شده است .
بلوچهای افغانستان و ايران نيز کشته شدن آقای بوگتی را محکوم کرده اند.
در بحث اين هفته، اثرات قتل اکبر بوگتی بر سرنوشت نيروهای مقاومت بلوچ در پاکستان و نيز تاثيرات آن بر بلوچهای منطقه و آينده سياسی پاکستان را بحث کرده ايم.
در اين بحث آقايان حبيب جالب دبير کل حزب ملی گرای بلوچستان در کويته، عبدالله بلوچ از رهبران جنبش ملی بلوچهای ايران در لندن و افراسياب ختک تحليلگر مسايل سياسی در پاکستان مسايل مطرح در بحران بلوچستان را بررسی کرده اند.
http://www.bbc.co.uk/persian/afghanistan/story/2006/08/060831_s-baluchistan-debate.shtml
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
مصاحبہ خصوصی بی بی سی بخش اردو با نواب خیربخش مری
مصاحبہ خصوصی بی بی سی بخش اردو با نواب خیربخش مری
جمعه 01 سپتامبر 2006 - 10 شهریور
خیربخش مری:
بہ نظر من مبارزہ مسلحانہ دشمن را بشدت آزار میدھد، اگرچہ اعتراض مسالمت آمیز ضروری است، اما مبارزہ مسلحانہ برای دستیابی حقوق یک راہ درست و موثر است ـ
طریقہ کاری کہ نواب اکبرخان بگٹی در پایان عمراش انتخاب کرد، کاش قبل از اینھا بود ـ
ایشان فرمودہ اند: من میخواھم کہ ما (ملت بلوچ) بعنوان یک ملت شناختہ شویم ـ
من پنجاب و غلام آقایان را پاکستانی صدا میزنم ـ
بہ نظر من این کفر است اگر کسی مرا پاکستانی بگوید، من این را یک توھین و دشنام میدانم ـ
بی بی سی: جناب خیربخش، شما خواھان خودمختاری بلوچستان ھستید یا آزادی؟
خیربخش مری: من حرف استقلال را می زنم ـ
معاھدہ ما با انگلیس این شکلی نبود، آنھا گفتند کہ جمھوری اکثریت است، بہ ھمین خاطر بنگالی ھا داوطلبانہ شریک شدند ـ آنھا در ساختن پاکستان نقش بزرگی داشتند ـ پس چرا آنھا جدا شدند؟ ( با تمسخر میگوید): آيا عمل آنھا کفر بود؟
پنجابی خراب نیست، اما من می گویم تا زمانیکہ پنجابی حقوق ملل دیگر را بصورت عملی صحبت نکند، بہ تصور من آنھا عمل اسلام آباد را تائید میکنند ـ
پیغام خیربخش مری بہ ملت بلوچ:
پیغام من بہ ملت بلوچ اینست کہ شما با یک ارتش و ملتی دشمن ھستید کہ نھایت دشمن تاریخی شما ھستند، روبرو ھستید ـ اینھا خیلی ماھر ھستند، سیاستھای قبلی شما ناپختہ است ـ پس برای مقابلہ با چنین ظالمانی انقلابی بودن شما یک امر ضروری است، و امیدوارم با جدیدترین روشھا آزادی نصیب شما گردد ـ مواظب باشید تصمیم ما شما برای مقابلہ و برخورد با آنھا کودکانہ نباشد ـ
مترجم: ناصر محتشمی
http://www.balochetawaar.com/balochistannews.htm
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
موقعيت دشوار مشرف پس از قتل اکبر بوگتی
احمد رشيد روزنامه نگار پاکستانی
http://www.bbc.co.uk
جمعه 01 سپتامبر 2006 - 10 شهریور 1385
آقای بوگتی پيرمردی هفتاد و نه ساله که از بيماری ورم مفاصل رنج می برد و قادر به راه رفتن نبود
قتل نواب اکبر بوگتی و راهی که او در زندگی در پيش گرفته بود، از او يک قهرمان شهيد برای ملی گرايان بلوچ در پاکستان ساخته است.
اين خلاف تصويری است که اسلام آباد می خواهد از آقای بوگتی ترسيم کند و او را يک ياغی ضد دولت و قبيله گرای مرتجع جلوه دهد.
نواب اکبر بوگتی، که سرکرده بيش از ۲۰۰ هزار تن افراد قبيله بوگتی بلوچستان است، به همراه سی و پنج تن از هوادارنش، در جريان حمله هوايی ارتش پاکستان، به مخفيگاهش در کوه بام بوره منطقه قبيله ای مری کشته شد.
مقامات پاکستانی می گويند دست کم شانزده سرباز ارتش اين کشور، از جمله چهار افسر، زمانی که برای پاکسازی منطقه از وجود بقايای گروه شبه نظاميان بلوچ می رفتند، کشته شدند.
مذاکره
ماهها بود که سياستمداران پاکستانی، از جمله اعضای حزب حاکم، اصرار می ورزيدند که دولت نظامی پرويز مشرف، بايد مذاکره با رهبران بلوچ را بپذيرد
احمد رشيد
آقای بوگتی پيرمردی هفتاد و نه ساله که از بيماری ورم مفاصل رنج می برد و قادر به راه رفتن نبود، در جريان حمله هوايی ارتش پاکستان، در زير آوار مخفيگاهش مدفون شد.
ماهها بود که سياستمداران پاکستانی، از جمله اعضای حزب حاکم، اصرار می ورزيدند که دولت نظامی پرويز مشرف، بايد مذاکره با رهبران بلوچ را بپذيرد تا از آنچه يک جنگ داخلی رو به گسترش خوانده شد، جلوگيری شود.
چندين تن از مشاوران امنيتی رييس جمهور پرويز مشرف، از جمله سازمان اطلاعات نظامی اين کشور (ISI) هم، خواهان گفتگوی رييس جمهور، با رهبران بلوچ شده بودند.
اما برخی از نظاميان تندور، به رييس جمهور پيشنهاد کردند که رهبران بلوچ، به شمول سه سردار برجسته يعنی نواب بوگتی، خير پخش مری و عطاالله منگل را سرکوب کند.
سياستمداران ارشد می گويند که بی اطلاعی ژنرال مشرف از موضوع بلوچها، بی توجهی وی به گسترش حس بيگانگی در ايالتهای کوچک، و حمله به هلی کوپتر حامل رييس جمهور توسط شورشيان بلوچ در ماه دسامبر گذشته، همه اين عوامل در تصميم آقای مشرف به کشتن بوگتی موثر بوده است.
دشمنی ابدی
بوگتی، رهبر ارتش اسرار آميز آزادی بخش بلوچستان نبود که توسط پاکستان و بريتانيا ممنوع شده است، اما به طور حتم، در طول سه سال گذشته که شورش بلوچها عليه دولت اسلام آباد افزايش يافته، او شناخته شده ترين سخنگوی اين ارتش بوده است.
با وجود اينکه دولت اسلام آباد ادعا می کند در حال ازبين بردن نظام سرداری در اين کشور است، ارتش اين کشور، به آن عده از رهبران بلوچ که طرفدار دولت هستند کمک می کند تا باعث تفرقه انداختن در ميان بلوچها شود.
ملی گرايان بلوچ مشاجره درازمدتی با دولت اسلام آباد داشته اند که به گفته آنان، منابع گاز و معادن بلوچستان را استخراج می کند، اما سهم کمتری از اين منابع، صرف رفاه ايالت می شود.
بوگتی
بوگتی، رهبر ارتش اسرار آميز آزادی بخش بلوچستان نبود که توسط پاکستان و بريتانيا ممنوع شده است، اما به طور حتم، در طول سه سال گذشته که شورش بلوچها عليه دولت اسلام آباد افزايش يافته، او شناخته شده ترين سخنگوی اين ارتش بوده است
احمد رشيد
سال گذشته، مسلم ليگ، حزب حاکم پاکستان، بر سر اصلاح قانون اساسی کشور، به گونه ای که به ايالتها اختيارات بيشتری داده شود، موافقت کرد، اما اين اصلاحيه، از سوی پرويز مشرف و فرماندهان ارتش، که بعدا عهد کردند شورشيان را در هم بکوند، رد شد.
استدلال ارتش اين بود که منابع عظيم مالی برای توسعه مصرف شده است، اما پروژه هايی مانند ساخت بندر گوادر، ساختن اردوگاهها حتی راههای جديد، تاثير بر زندگی مردم عادی بلوچ ندارد.
با کشتن سردار نواب اکبر بوگتی، رييس جمهور پرويز مشرف، اکنون با دشمنی ابدی مواجه شده است. نه فقط از سوی شورشيان بلوچ، بلکه از سوی مردم بلوچ که اگرچه با ارتش درگير نمی شوند، اما هنوز از دولت اسلام آباد به خاطر عدم توسعه ايالت شان دلگيرند.
آقای مشرف ممکن است قدرت بلوچهای ملی گرا را که در گذشته، چهار را با ارتش اسلام آباد وارد جنگ شده اند، ناچيز شمرده باشد.
ملی گرايی در ايالتهای کوچک، همواره تهديد بزرگی عليه دولت نظامی به شمار می آمده است، همانگونه که اکنون آقای مشرف درگير اين مشکل است.
نظاميان حاکم بر اسلام آباد، در سال ۱۹۷۹ ذوالفقار علی بوتو نخست وزير پيشين پاکستان را که اهل ايالت سند بود، به دار زدند. اين موضوع، اهالی ايالت سند را نسبت به ارتش بدبين کرد. اما به طور کل، سندی ها، از جناح مخالف دولت، "حزب مردم پاکستان" حمايت می کنند.
در ايالت شمال شرقی سرحد نيز که طالبانيسم در آن حکمفرماست، ملی گرايی پشتون در حال تبديل شدن به اسلام سياسی است.
پيام روشن
ضرب شصت
ارتش پاکستان، با کشتن نواب بوگتی، به هند و افغانستان نيز ضرب شصت نشان داده است. پاکستان اين دو کشور را، به حمايت از مخالفان خود متهم می کند
احمد رشيد
ارتش پاکستان، با کشتن نواب بوگتی، پيام روشنی برای ملی گرايان در ديگر ايالتها ارسال کرده است که به آنها نشان دهد در صورتی که سرکشی کنند، چه سرنوشتی در انتظارشان خواهد بود.
ارتش همچنين به دو کشور همسايه اش، هند و افغانستان نيز ضرب شصت نشان داده است.
نظاميان پاکستانی، هند را به حمايت مالی و تسليحاتی از شورشيان بلوچ در پاکستان متهم می کنند. آنها حامد کرزی رييس جمهور افغانستان را نيز متهم می کنند که اجازه می دهد شورشيان بلوچ، در خاک کشورش آموزش ببينند.
مقامات بلندپايه هند و افغانستان، اين ادعاها را رد کرده اند، اما مقامات پاکستانی می گويند ترديد زيادی وجود ندارد که هندی ها از شورش بلوچها پشتيبانی می کنند.
جنگ غير مستقيم پاکستان از يک سو و هند و افغانستان از سوی ديگر، اکنون مشتعل تر خواهد شد.
دولت هند، پاکستان را به حمايت و تجهيز بنيادگرايان مسلمان کشمير تحت کنترل هند و همچنين پشتيبانی مالی از جنبش های ضد دولتی مائوئيست در ديگر نقاط هند متهم می کند.
افغانستان نيز، پاکستان را به تجهيز شورشيان طالبان و پناه دادن به رهبران آنها متهم می کند.
پاکستان هم اين دو ادعا را رد کرده است.
عميق ترين بحران
پاکستان در حال حاضر، گرفتار عميق ترين بحران تاريخ خود شده است و اين بحران، با مرگ نواب اکبر بوگتی، تشديد خواهد شد.
بسياری از مردم می گويند خودداری پرويز مشرف از تضمين شفافيت و عادلانه برگزار شدن انتخابات سال آينده و اصرار او بر قبضه کردن قدرت در دوره بعدی رياست جمهوری، پاکستان را به سرعت به سوی ازهم پاشيدن به پيش می برد .
مرگ بوگتی، فقط ترس از آينده پاکستان را افزايش داده است و خطر اصلی که کشتن مخالفان سياسی، به جای گفتگو با آنان است، همچنان ادامه دارد.
<< Home